Ретушувати фотографії - досить популярна справа. Багато з тих, хто має встановлений фотошоп і доступ до ютубу, думали про ретуш, як про спосіб заробляти гроші. Як це працює? Як відрізнити реального замовника від авантюриста?

Для початку скажу так. Особисто я маю досвід професійного (комерційного) ретушування складних фотографій більше ніж 10 років. До цього я лише знімав і ретушував свої фотографії. Маючи фах художника, і це має велике значення. Це, звичайно, теж досвід. Але експерименти зі своїми фотографіями відрізняється від комерційних проектів. В комерційному фото ретуш має бути такою, як хоче замовник. І це не завжди має співпадати з твоїм бажанням зробити красивий чорнобілий треш.

Час від часу, я працюю на Upwork (фрілансерська біржа), просто щоб не втрачати кваліфікацію. Іноді бувають цікаві фотографії - наприклад, за моєю спеціалізацією. Панорамні фотографії.
А іноді я захожу в групи Фейсбук, де "пропонують роботу дизайнерам". А  там вже - як в приказці: "надвоє бабка ворожила: якщо не "вмер", то буде "жила"". Є справжні замовники, але, є й "кидали". Не треба й казати, що в Фейсбук - це росіяни. Іншим просто в голову не прийде кидати заради кількох доларів. А ці - вдавляться і за пів-рубля.

Ви спитаєте: "як можна кинути? Бери передоплату - і не будеш мати клопоту". Але це працює так. Людина представляється як хтось "з Києва" (переважно російською, іноді - українською, через гугл-транслейт), яка "працює давно" на якогось міфічного фотографа, і займається пост-продакшн (це й є - коригування, проявлення або ретуш фотографій). На постійну роботу цьому фотографу потрібна людина - ретушер. Треба зробити лише одну, тестову роботу. "Одна фотографія", думаєте Ви, "чому б не спробувати". Зазвичай проста ретуш якісно знятого портрету коштує від одного долара. Людина з досвідом роботи зможе зробити проявлення в Adobe Lightroom або Capture One,  та корекцію, хвилин, скажімо, за 5-7. "На виході" Ви матимете постійного замовника, який, за описом посередника, який дає завдання, не надто навантажує і платить без проблем.
Ви обробляєте фото, відсилаєте його посереднику, як тест... і чекаєте два, три, п'ять днів, і на запитання "що там з моїм тестом?" Вам дуже ввічливо відповідають, що "фотограф на семінарі, завтра подивиться, Ваша робота не одна з тестів", тощо.
Через тиждень Вам пишуть "відповідь від фотографа", якому "потрібен ретушер". Щось типу: "Ваша фотокоррекція найкраща, але...", - і далі без пояснень: "...але ми будемо шукати далі.
Цікаво, правда? В групі 9 000 людей, з них, скажімо - 300 професійних ретушерів. Це 300 фотографій, на яких вже не треба "відмивати" глибокі тіні на обличчях, вся брудна робота вже зроблена.

Нашару. У вигляді тестів.


Приклад моєї роботи в одній такій групі

Звичайно, в ТЗ від фоторгафа вказано, в якому стилі (тепле\холодне, тіні, світло, він'єтування і т.п.) має бути фото. Зліва оригінал з RAW. Справа -  моя корекція. Якщо клікнути на фото, можна побачити збільшене зображення.